Igår gick jag på bokcirkel igen. För att ge nobelpristagaren och oss själva ordentligt med tid, läser vi Tant Julia... till nästa gång. Annars hade vi bara haft ungefär två veckor på oss från utgivningsdatum till igår.
Istället beslöt vi oss för att läsa bilderböcker för varandra. Barnböcker är ju ofta både innehållsrika och allmängiltiga, trots att de är ganska korta. De handlar mycket ofta om människan och om hur hon lever sitt liv - kort sagt det all litteratur nog innerst inne handlar om.
Vi hade vådligt roligt och hann på några få timmar prata om flera hela berättelser. Och dessa diskussioner handlade om att våga, att ta tag i sina rädslor, att fortsätta vara nyfiken, att lära sig, att se verkligheten ur andras perspektiv, att njuta av ord och ljud och bilder, att göra saker tillsammans...
Sedan var det mycket vi inte hann prata om också. Som förhållandet mellan ord och bild - och vad det gör med berättelsen. Och vad som gör en bok tidlös, till en klassiker. (Utgivningsåren sträckte sig från 1949 till 2000-talet.)
Själv läste jag Nasse hittar en stol, ritad och berättad av Sven Nordqvist före Pettsson-böckerna. Förutom att hela familjen har läst och älskat den, så har jag använt den för att initiera diskussioner kring lärande i gymnasieklasser. Den står sig väl i pedagogikdiskussioner!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar