måndag 7 februari 2011

Kontroll eller begränsning?

Vi börjar tröttna på att tjata om att stänga av datorn. Periodvis fungerar det riktigt bra, periodvis sämre. Det börjar nog också bli dags att införa ytterligare restriktioner (läs tidsbegränsningar) igen. Därför har jag letat efter sådana användbara program ett tag - och här följer en genomgång av vad jag hittat hittills.

Det som heter Föräldrakontroll i Windows (finns på Kontrollpanelen/Användarkonton, åtminstone för Vista och 2007) verkar vara ett enklare och troligen väl fungerande begränsningsprogram. Om det bara är föräldrarna som har administratörskonton och barnen har standardkonton... Men eftersom våra barn är administratörer på sina egna datorer (för att vi ska slippa ladda ner det de vill ha OCH för att de ska kunna spela de onlinespel de vill spela), så fungerar inte det för oss.

Det finns också något som heter speltid.com, som kostar några hundralappar. Det verkar väldigt, väldigt enkelt (med BARA just en sådan tidsbegränsning samt ramtid) MEN hemsidan ger väldigt dåligt med information om hur det fungerar för övrigt. Inte heller när man laddar ner en testversion får man reda på så mycket. Så det har vi skippat.

ENUFF ska däremot vara mycket bra, enligt goda vänner som använt det på en äldre tonåring. Det verkar riktigt heltäckande och kostar också några hundralappar att använda, men när jag försöker ladda ner en testversion så protesterar vårt virusprogram (Avast!). Så det får också vara till vidare.

Vi letar vidare och ska i veckan testa ett gratisprogram som heter k9webprotection. Där är lösenordet fristående från de olika kontona, men å andra sidan gäller den begränsning man ställer in tydligen hela datorn. Det kan nog funka för oss, eftersom barnen har egna datorer. Tyvärr kan man bara ställa in klockslag - om än väldigt noga och olika på olika dagar - och inte sätta en tidsbegränsning inom en viss tidram. Det skulle vara bekvämt, eftersom inte ens alla tisdagar alltid ser likadana ut.

Vi får väl se hur det går!

P.S.
Eftersom vi för närvarande inte är intresserade av att vare sig kontrollera eller begränsa VAD barnen gör på nätet (föralldel, porr- och drogfiltret kan få sitta kvar!), utan bara HUR LÄNGE, har jag dock inte så mycket att säga om den förstnämnda sidan av saken. D.S.

Inga kommentarer: