lördag 16 augusti 2014

Böcker om böcker

Under sommaren har jag läst två stycken böcker om böcker. Det ena heter Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe, den andra Drömbokhandeln av Laurence Cossé. Jag köpte dem bara för titlarnas skull och ja, för att de borde handla om böcker och läsning.

Och det gör de. Böcker och läsning är viktiga saker som måste tas på allvar, framgår med all önskvärd tydlighet i båda två. Gott så! Trots ett antal små guldkorn i ämnet, gav mig dock tyvärr ingen av dem särskilt mycket till läsupplevelse.

I Bokklubben vid livets slut får vi möta Will och hans döende mor, som läser och talar böcker ibland. Mest verkar det dock vara en förevändning för att få berätta moderns historia. En förklädd biografi, alltså, som föralldel kunde ha varit intressant, men... SÅ välskriven är den inte.

Drömbokhandeln säljer bara goda romaner, utvalda av en topphemlig kommitté. Boken börjar med flera attentat mot några människor, som läsaren med tiden upptäcker är medlemmar av denna. Det mesta av historien berättas i fortsättningen för en poliskommissarie - och där någonstans tappar boken sin trovärdighet. Slutligen förändras berättarrösten ett snäpp till och gör det hela ännu värre. Känns liksom som flera böcker i en, som om författaren inte kunde bestämma sig för vad han var ute efter att skriva.

Men visst. En läslista får man alldeles gratis i dem båda.

Inga kommentarer: