måndag 7 september 2009

Snacka om populärhistorisk schablon

Igår diskuterade bokcirkeln den första delen i Historiska Medias romanserie Släkten, som är tänkt att levandegöra svensk historia. Blandat blod utspelar sig på vikingatiden och är skriven av Katarina Mazetti.

För första gången var vi nu sex stycken och ändå var vi, tråkigt nog, överens om att det inte var någon särskilt givande bok att läsa. Hon kan ju skriva en bok, men vi hade väntat oss mer. Det kändes tyvärr inte som om det blev varken hackat eller malet, dvs vi som läsare fick inte särskilt mycket mer kunskap och heller inte mycket till liv.

De viktigaste frågorna som ställdes var nog:

Varför tar författaren inte sina romanfigurer på allvar - och hur kan hon tro att vi läsare ska kunna göra det när hon aldrig fördjupar utan bara förklarar ytligt utifrån dagens perspektiv?

Har hon inte fått rimliga arbetsförutsättningar - eller trodde hon att allt skulle ge sig bara man försöker härma Röde Orm litegrann till formen?

Behöver den schabloniserade bilden av vikingatiden verkligen en bok till - utgiven på det historisk seriösa förlaget dessutom? (Och hur ser boken om medeltiden ut? Vi ryste vid tanken.)

Det brukar inte bli så mycket diskussioner när vi är överens - iallafall inte om sådana här stolpskott - men frågorna är ju onekligen principiellt intressanta. Eller vad säger du?

Inga kommentarer: